Lax med spenat, grädde och parmesanost
![Lax med spenat, grädde och parmesanost](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/s8jke8cjyki8yvvbdccr.jpg)
Den här laxen ugnsbakar du på en bädd av grädde och spenat och toppar med riven parmesanost. Servera med kokt potatis. En lättlagad laxrätt med goda chanser att bli en ny fiskfavorit!
![Lax med spenat, grädde och parmesanost](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/s8jke8cjyki8yvvbdccr.jpg)
Ingredienser
4 portioner
900 g potatis (gärna delikatess)
2 förp babyspenat (à 65 g)
15 g smör (till ugnsformen)
250 g körsbärstomat
3 dl matlagningsgrädde (13%)
1 fiskbuljongtärning
600 g lax (skinn- och benfri)
salt
svartpeppar
3 dl finriven parmesan
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matlagningsgrädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, grädde och parmesan mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Receptet uppdaterat juni 2024.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3394 KJ / 812 kCal
Fett45 g
Salt3.5 g
Kolhydrater48 g
Protein50 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Som sagts tidigare blev det något smaklöst och nästa gång tänker jag modda något: kanske en annan ost än färdigriven parmesanost och lite fond i grädden, hummerfond låter gott.
Robert
2024-05-13Hade i en burk körsbärstomater med grädden samt en halv pressad citron. Behöver mkt salt och nästa gång provar jag även med buljong för lite mer smak.
Karolina
2024-02-05Vill bara påpeka att det omöjligtvis kan vara 150g bladspenat och 150g riven parmesan på bilden. Snarare en tiondel av det. I alla fall vad gäller bladspenaten. Bilden borde bytas ut om den ska spegla detta recept. /Jan
Jan
2023-10-03