Laxpaj i långpanna med lakritssmak
Paj är den ultimata festmaten – särskilt om du gör den i långpanna! Här samsas kallrökt lax med apelsin, tomater, fänkål och lakritsspulver som ger spännande smakbrytning.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2012
Ingredienser
10 portioner
300 g smör
7 dl vetemjöl
4 msk vatten
Fyllning
2 gula lökar
700 g fänkål
2 msk smör
1 1/2 tsk lakritspulver (kan uteslutas, finns att köpa i specialbutiker och på nätet)
3 tomater
300 g kallrökt lax i skivor
8 ägg
2 dl mjölk (3 %)
4 dl vispgrädde
rivet skal av 2 apelsiner
1 tsk salt
2 krm peppar
4 dl riven, lagrad ost
färsk timjan till garnering
För alla
Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: baka glutenfri pajbotten.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter, dvs smör, mjölk och grädde.
Gör så här
Tips
Apelsinvivägrett: Använd apelsinerna som blir över och gör en god dressing. Vispa ihop 4 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger och 2 msk färskpressad apelsinjuice. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Ringla över en grönsallad och servera till pajen (för 10 port).
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jättegod, gjorde den med färdig köpt pajdeg för att spara tid och det funkade fint. Kommer säkert göra den igen, bra bjudmat om man är många.
Jenny
2021-07-13Jättegod paj med härligt fyllig smak av lakrits. Nästa gång drar jag dock ner rejält på saltet eftersom den rökta laxen tillför nästan tillräckligt i sig.
Solveig
2012-04-13Jättegod paj, dock valde vi att inte ha i lakritspulvret, eftersom vi inte är så förtjusta i lakrits.
Nina
2012-04-08