Levain

Betyg 4.5 av 5.
20 personer har röstat
6
Levain

Något för den erfarna bagaren! Ordet levain betyder surdeg på franska. Prova att baka eget levainbröd, alltså surdegsbröd, från grunden. Det tar tid och kräver lite pyssel men det är det värt – inget slår ju ett hembakat bröd.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Levain

Ingredienser

1 bröd

Surdegsgrund

1 dl  vatten (40°C)
80 g  fullkorns dinkelmjöl (80 g motsvarar ca 1 1/4 dl) ej siktat, gärna ekologiskt

Fördeg

1   sats surdegsgrund
1 dl  vatten (40°C)
150 g  fullkorns dinkelmjöl (150 g motsvarar ca 2 1/2 dl) ej siktat, gärna ekologiskt

Deg

5 dl  ljummet vatten (37°C)
20 g  flingsalt (20 g motsvarar ca 1 1/2 msk)
1   sats fördeg
250 g  fullkorns dinkelmjöl (250 g motsvarar ca 4 1/4 dl) ej siktat, gärna ekologiskt
400 g  siktat dinkelmjöl (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl) gärna ekologiskt

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.5 av 5.
20 personer har röstat

Kommentarer

Har en fråga om steg 2. Fördegen jäser inte upp alls trots 10 timmar. (Surdegsgrunden bubblade på som bara den efter 24 timmar.) Vad gör jag för fel? Hjälp!

Alexej

2024-03-26

Hej Alexej! Det är svårt att svara på...var vattnet för varmt kanske? Du kanske bara får börja om helt enkelt. Lycka till med nästa bröd! Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-03-26

Så god smak och blev ganska snyggt för att vara mitt första bröd någonsin. Så visst avancerat men om man följde receptet så kan även en nybörjare lyckas!

Louise

2022-01-24

Hej! Går det att få veta näringsinnehåll på denna? 😊

Lovisa

2021-04-27

Testa liknande recept

Surdegsformbröd
Betyg 4.7 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Grillad focaccia
Betyg 2.7 av 5.
38 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Pizzadeg romana
Betyg 4.6 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Victorias dinkelbaguetter
Betyg 4.2 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Grillade parmesanbröd
Betyg 5 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Dinkel- och rågknäcke med frön
Betyg 3.3 av 5.
10 personer har röstat
Under 30 min att tillaga