Lins- och bönchili
De gröna eller svarta linserna gör sig bra i den här smakrika chilin eftersom de behåller formen utan att bli mosiga. Komplettera med både kidney- och vita bönor så har du matig middag som räcker till många. Lyxa till lins- och bönchilin med koriander och starka jalapeños på toppen. Receptet är ett storkok, blir det mat över frys gärna in i matlådor.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2018
Ingredienser
12 portioner
4 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 gula paprikor
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl paprikapulver
1 1/2 msk spiskummin
1 dl tomatpuré
3 förp krossade tomater (à ca 400 g)
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl torkade svarta- eller gröna linser
1 dl japansk soja
4 lagerblad
1/2 - 1 msk sambal oelek
1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
1 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
250 g frysta majskorn
salt
peppar
Till servering
koriander
jalapeños
lime
tortillachips
matyoghurt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1800 KJ / 431 kCal
Fett21 g
Salt3.5 g
Kolhydrater44 g
Protein12 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Otroligt god!!!
Eva
2024-04-10I receptet står det ”Häll svarta och vita bönor i en sil…”, men i listan på ingredienser står det ”kokta kidneybönor och stora vita bönor”. Är det kidney- eller svarta bönor som rekommenderas?
Ann
2024-03-04Hej Ann! Det är kidneybönor som är tänkta i det här receptet. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-03-04Bästa veg. grytan‼️Prova om du inte redan har gjort den😃
Anette
2024-01-07