Ljumma chèvrerutor med fikon och rosmarin
![Ljumma chèvrerutor med fikon och rosmarin](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_18132/cf_259/ljumma_chèvrerutor_med_fikon_och_rosmarin.jpg)
Eleganta ugnsbakade rutor av chèvre med färska fikon toppade med saltrostade mandlar och rosmarin. Ett mumsigt snacks eller en elegant liten aptitretare innan middagen.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2009
![Ljumma chèvrerutor med fikon och rosmarin](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_18132/cf_259/ljumma_chèvrerutor_med_fikon_och_rosmarin.jpg)
Ingredienser
24 st
1 förpackning kyld smördeg (à 250 g)
4 små färska fikon
1 dl saltrostade mandlar
250 g chèvre (getost)
1 msk färsk finhackad rosmarin
1 ägg till pensling
flingsalt
nymalen svartpeppar
små rosmarinkvistar till servering
För alla
Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg, finns fryst från DS/Fria bröd.
Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 mån och läs innehållsdeklarationen på smördegen.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ, t ex tofu, och läs innehållsdeklarationen på smördegen.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen och läs innehållsdeklarationen på smördegen.
Gör så här
Tips
Fikon och chèvre går att byta ut mot t ex fetaost och några droppar flytande honung.
Har du lagat receptet?
Kommentar
Prövade att göra två olika varianter med fikonen. Använde konserverade fikon i konjak och det blev också gått med blev sötare och skulle nog passa mer som en efterrätt. Bytte inte ut de andra varorna, men det går säkert också.
Hanna
2010-01-03