Lök- och tomatpaj

Här är en härlig och krämig lök- och tomatpaj med mycket goda smaker. Du gör ett klassiskt pajskal som du fyller med gul och röd lök, cheddarost och tomat. Sedan fyller du på med en äggstanning och gräddar i ugnen. Gott till lunch eller middag!
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2011

Ingredienser
6 portioner
Botten
150 g kallt smör
5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning
3 rödlökar (à 100 g)
2 gula lökar (à 100 g)
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
1 tsk torkad timjan
salt
peppar
250 g körsbärstomater
150 g riven lagrad ost gärna cheddarost eller Folkeost
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här
00:30:00
00:20:00
00:05:00
00:05:00
00:50:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2813 KJ / 672 kCal
Fett47 g
Salt1.5 g
Kolhydrater45 g
Protein16 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegod paj! Tips för er som inte kan äta ägg, jag tog 1 dl grädde, 1 dl mjölk och 2 dl creme creiche och blandade samman, det blev en bra och lik "äggstanning", räckte med ca 20 min i ugnen. Tog hälften av löken då dottern inte gillar alltför mycket lök, blev jättegod!
Sofia
2025-03-23Jättegod! till midsommar eller kräftskivan, använder alltid dinkel mjöl och blandar i lite olika ostar och örtkryddor supergott.
Anne charlotte
2022-06-21PS. jag gjorde pajdegen glutenfri, bytte ut mjölet till samma mängd glutenfritt mjöl, och arbetade den för hand, lite kladdigt men det går bra.
Johan
2014-11-25