Lysande gul fiskgryta

Betyg 4.6 av 5.
1361 personer har röstat
239
Lysande gul fiskgryta

Denna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, vitlök och tomatpuré. Grytan blir matig och mättande med lax, torsk, räkor och musslor och passar perfekt att bjuda på till en lite festligare middag med eller utan gäster.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 1996

Lysande gul fiskgryta

Ingredienser

4 portioner
400 g  torskfilé, sej eller hoki
300 g  laxfilé
1/2   purjolök (1/2 purjolök motsvarar ca 150 g)
1/2   gul lök
1 msk  smör eller olivolja
1   vitlöksklyfta
1 1/2 tsk  tomatpuré
1 tsk  torkad timjan
1 tsk  torkad basilika
2 1/2 dl  torrt vitt vin
1 1/2   fiskbuljongtärning
2 dl  vispgrädde
1 dl  crème fraiche
2 dl  vatten
1   pkt saffran (à 0,5 g)
1 tsk  salt
300 g  räkor med skal
1   burk musslor (à 150 g)

Serveringsförslag

ev. bröd och vitlöksmajonnäs

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen och majonnäsen.
Gör glutenfri: välj grädde och crème fraiche eller glutenfria växtbaserade produkter av grädde och fraiche. Välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfra produkter av smör, grädde och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, grädde och crème fraiche mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: välj margain och byt ut grädde och crème fraiche mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Välj gärna mervärdesmärkt fisk och skaldjur samt minska på mängden. Detta leder till en fjärdedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Vitlöksmajonnäs kan du göra lätt genom att smaksätta 2 dl vanlig majonnäs med 1-2 pressade vitlöksklyftor och lite vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
1361 personer har röstat

Kommentarer

Mycket god men är ju inte en gryta utan borde stå som soppa! Nu fick jag reda av lite o koka potatis till.

Gunnel

2024-07-19

Super god och min ”go to” gryta 🙈 men brukar minska andelen fisk, ca á 100-150g torsk och lax. Lägger till palsternacka och/eller rotselleri. Istället för räkor och musslor kör jag i ett pkt kräftstjärtar innan servering. Serverar det med baguette och hemmagjord aïoli 😊

Eva lise-lott

2024-06-02

Kokt potatis i så blir det en gryta allt i ett. Britt-Marie

Britt-marie

2024-04-10

Näringsvärde per portion

Energi2770 KJ / 662 kCal
Fett43 g
Salt3.89 g
Kolhydrater20 g
Protein47 g

Klimatguide

1,40 - 2,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Vinkokta musslor med vitlöksbröd
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Krämig kycklinggryta med soltorkade tomater
Betyg 4.4 av 5.
616 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Spritzer
Betyg 4.4 av 5.
20 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Alkoholfri fizzy pop
Betyg 4.5 av 5.
70 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Alkoholfri sangria
Betyg 4.9 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Korvstroganoff med ris
Betyg 4.2 av 5.
2035 personer har röstat
Under 30 min att tillaga