Lyxgratäng med skaldjur
En lyxig och festlig gratäng som är perfekt att bjuda på eftersom du kan förbereda rätten. Gratängen innehåller parmesanost, smör, grädde, mjöl och spenat samt hälleflundra, räkor och kräftstjärtar. Smakerna binds ihop av det härliga moset.
Ingredienser
8 portioner
1 kg hälleflundra (i bit)
4 schalottenlökar
50 g smör eller margarin
2 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong (fond eller tärning + vatten)
4 dl grädde
1/2 dl vetemjöl
3 msk torr vermouth
1 tsk salt
2 krm kajennpeppar
4 paket djupfryst bladspenat (à 250 g)
2 tsk salt
1 burk kräftstjärtar (à ca 350 g)
200 g djupfrysta skalade räkor
4 dl färskriven parmesan
Mos
20 potatisar (20 potatisar motsvarar ca 800 g)
50 g smör eller margarin
4 dl mjölk
2 äggulor
2 tsk salt
2 krm mald vitpeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag tog hälften av spenaten och det räckte gott och väl. Potatismängden till moset var tvetydig. Jag tog ca 1,3 kg (=14 potatisar) och det var inte för mycket i alla fall. Svårt att få moset tillräckligt högt i sidorna för att "fyllningen" ska få plats i mitten. En hel del av såsen serverades vid sidan av. Fisken hade nog klarat sig utan att sjuda, eller att man bara doppade den i het buljong och vin för att sluta porer på ytan. För att få färg på moset behövdes nämligen mycket längre tid än det står och min erfarenhet är att hälleflundra är mycket känslig för lång tillagningstid, det blir lätt torrt. Smakerna var dock mycket bra, så allt som allt får ändå rätten en fyra. Kan nog tänka mig att prova igen och finslipa receptet enligt mitt tycke.
Monika
2015-01-01Detta recept har vi nu provat flera gånger och fisken och såsen är underbar.Tyvärr är receptet på potatismoset helt åt skogen! Det behövs bara 1 dl mjölk och hälften av saltet. Gratängen bör stå inne i ugnen ca 30 minuter istället för 20 som det står. Det är lite väl mycket parmesan också, men det är en smaksak.
Anita
2008-01-06Varför har ni inte näringsinnehåll på alla maträtter? Varför skriver in inte ut kolhydrater?
Katarina
2008-01-02