Madeleinekaka
Madeleinekakan är inte bara känd från Proust utan också för sin signifikanta musselform. Den sockerkaksliknande kakan med mild smak av citron och vanilj är lätt och fluffig och ljuvligt god till fikat.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2022
Ingredienser
ca 20 st
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 msk finrivet citronskal
2 ägg
madeleineformar och smör (till formarna)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi356 KJ / 80 kCal
Fett5 g
Salt0.2 g
Kolhydrater8 g
Protein1 g
Kommentarer
Kan man frysa dem?
Marie
2024-08-25Hej Marie! Det går bra att frysa dom. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-08-26Det är lättare att få loss kakorna ur formen om man låter dem svalna någon minut (i formen) efter att de kommit ut från ugnen. Smeten expanderar i värmen och drar sen ihop sig något när den svalnar. Ett annat alternativ är mjöla formarna efter att de smörats. På samma sätt som man gör med sockerkaksformen, fast med mjöl istället för skorpmjöl.
Pethra
2024-08-17Goda ja men mina har börjat fastna i formen fast jag smörjer ordentligt?
Helena
2024-04-28