Mafé - Senegalesisk jordnötsgryta med pumpa och sötpotatis
Mafé är vanligt förekommande i hela västra Afrika. Denna typiska jordnötsgryta kan göras med olika ingredienser och här är en vegansk version med sötpotatis. Grönsakerna kan varieras efter säsong och smak, men kål och pumpa är måsten.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2024
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tomater
1 sötpotatis (à ca 150 g)
400 g butternutpumpa (400 g motsvarar ca 1/2 pumpa)
300 g vitkål
3 msk olja
2 msk tomatpuré
8 dl vatten
1 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
1 habanero eller 1 tsk chiliflakes (för 4 port)
5 msk osötat jordnötssmör
1 förp färsk bladspenat (à 65 g)
salt
svartpeppar
Ris
4 ris
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen och jordnötssmöret.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2300 KJ / 550 kCal
Fett22 g
Salt2.2 g
Kolhydrater70 g
Protein14 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Fantastiskt god! Min nya favoriträtt!
Johanna
2024-03-10Jag skrattade gott åt föregående kommentar. Så roligt beskrivet! Min familj gillade dock grytan, till och med mitt kräsna barn. Hon älskar jordnötssmör så det underlättade väl. Jag tyckte själv att det var en väldigt mustig och god gryta. Säkert gott med kikärtor också.
Matilda
2024-03-06För min son räckte det att titta på den. Han blev förbannad över att jag lagat något som såg så här så äckligt ut. För min fru räckte det med doften av grytan för att hon skulle börja må dåligt. Nu kan jag kanske inte klandra grytan eller min fru för det. Det var trots allt jag som glömt att hon är jordnötsallergiker. Min dotter smakade faktiskt på grytan. Väluppfostrad som hon är skrapade hon försynt bort det besudlade riset och undrade om jag kunde steka några korvslantar till det ris som fortfarande gick att äta. Nu har jag lunchlådor så det räcker för en vecka. Tyvärr hade jag själv ganska svårt för smaken. Hoppas bara frugan tror på mina försäkringar att jag inte ville ta livet av henne...
Rikard
2024-02-24