Maffig chokladtårta med kolakräm
![Maffig chokladtårta med kolakräm](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_114471/cf_259/maffig_chokladtarta_med_kolakram.jpg)
Maxad chokladtårta för den stora festen! Fylliga chokladbottnar varvas med den lenaste mörka chokladkrämen och en karamellig kolakräm. Bjud tårtan med maxad garnering, eller ställ en bärig citron- och hallonmoussetårta ovanpå för en riktig höjdartårta.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2015
![Maffig chokladtårta med kolakräm](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_114471/cf_259/maffig_chokladtarta_med_kolakram.jpg)
Ingredienser
ca 40 bitar
Chokladbottnar
7 dl vetemjöl
6 1/2 dl strösocker
4 dl kakao
2 1/2 tsk bikarbonat
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 msk vaniljsocker
2 tsk salt
4 rumsvarma ägg
4 1/2 dl rumsvarm mjölk (3 %)
2 1/2 dl rapsolja
4 dl kokande vatten
sockerlag (lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten, för 40 bitar)
Chokladkräm
500 g mörk choklad (ca 70 %)
400 g ljus choklad för bakning
4 1/2 dl vispgrädde
200 g rumsvarmt smör
Kolakräm
2 äggvitor
2 dl florsocker
300 g rumsvarmt smör
1 burk karamelliserad mjölk (konc och sötad, à ca 400 g)
Chokladglasyr
200 g mörk choklad (ca 70 %)
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
För alla
Gör glutenfri: Baka en glutenfri chokladbotten efter eget recept.
Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Montering av tårtan
Tips
Bottnarna kan bakas 1–2 dagar i förväg. De kan även göras upp till en månad i förväg. Plasta in väl och förvara i frysen. Chokladkrämen, kolakrämen och chokladglasyren går utmärkt att förbereda 1 dag i förväg.
Om man har varmluftsugn kan man baka två tårtbottnar på samma gång. Sänk då ugnstemperaturen till 150°C.
Satsen ger fyra bottnar. Har man endast två formar med löstagbar kant så gör smeten och bottnarna i två omgångar.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2261 KJ / 541 kCal
Fett34 g
Salt0.66 g
Kolhydrater53 g
Protein6 g
Kommentarer
Om jag gör bottnarna en dag innan montering, hur ska jag förvara dom då?
Erica
2020-04-30Hej Erica! Lägg bottnarna i stora fryspåsar eller linda in i plastfilm och ställ in i kylen. Du kan även frysa in bottnarna (i fryspåsar). Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2020-04-30Hej! Kan man frysa in kolakrämen?
Gamze
2020-02-04Hej Gamze! Vi har inte testat att frysa in krämen men tror att det ska gå bra. Låt den tina i kylen och rör om försiktigt när den har tinat upp. Den kan bli något lösare i konsistensen än när den är "färsk". Lycka till! Hälsningar Elina
Redaktionen
2020-02-05Kan man göra halva satsen och grädda i mindre formar?
Veronika
2019-07-03Hej Veronika! Vi har endast provbakat enligt ovan men det borde gå att halvera receptet. Tänk då på att du eventuellt behöver justera tiden i ugnen för bottnarna. Börja med lite kortare tid i ugnen. Hör gärna av dig igen och berätta hur det blev! Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2019-07-04