Martins enkla surdegsbröd
Surdegsbröd har blivit otroligt populärt och vill du vara riktigt nyttig så är det här brödet för dig. Det må ta ett par dagar för att få surdegsbrödet färdigt - men det är verkligen värt väntan!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010
Ingredienser
1 formbröd
Dag 1, kväll
1/2 dl rågsurdegsgrund (1/2 dl motsvarar ca 50 g)
1 dl vatten
1 dl ekologiskt rågmjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
Dag 2, morgon
3 dl vatten
6 dl ekologisk rågsikt (6 dl motsvarar ca 360 g)
1 dl ekologiskt rågmjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
1 1/2 tsk salt
1 tsk hel kummin
hel kummin eller rågmjöl att strö över
smör till formen
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej. Går de och göra hamburgarbröd på detta istället för bröd i form? I såfall kan jag lägga dem på en plåt om man kan göra hamburgarbröd? Mvh Ellinore
Ellinore
2024-08-30Hej Ellinore! Det blir nog en väldigt speciell smak på hamburgerbröden om du använder detta recept då det är gjort endast på råg. Jag skulle rekommendera att använda ett surdeg på vete istället. Och de går säkert bra att göra små bullar av degen istället om du vill. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-08-30Vilken temperatur ska vattnet ha när man gör degen?
Irene
2024-02-16Hej Irene! Vattnet behöver inte värmas utan kan tas svalt från kranen. Hälsningar Niclas.
Redaktionen
2024-02-16Det fick jäsa en timme extra, det blev ändå kompakt.
Britta
2023-01-08