Matjeslåda med lök
![Matjeslåda med lök](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_14990/cf_259/matjeslada_med_lok.jpg)
Somrig matjeslåda med lök, som är ett måste på midsommar. Matjeslådan går snabbt att tillaga och med dess intensiva och krämiga smak kommer den att bli en favorit bland vännerna.
![Matjeslåda med lök](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_14990/cf_259/matjeslada_med_lok.jpg)
Ingredienser
4 portioner
10 - 12 potatisar eller färskpotatis (12 potatisar motsvarar ca 1 kg)
1 - 1 1/2 purjolökar
2 rödlökar
1/2 msk flytande margarin
2 burkar matjessill (à 200 g)
2 1/2 dl matlagningsgrädde (max 5 %)
1 msk potatismjöl
1 msk senap
2 krm peppar
För alla
Gör laktosfri: Fräs löken i mjölkfritt margarin och byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt om du inte tål mjölk eller laktos.
Gör så här
Tips
Denna matjeslåda passar även bra på midsommaraftons sillbuffébord.
Gröna tipset: Vill du äta grönt kan sillen ersättas med bitar av quorn som läggs på lökbädden innan grädden hälls över.
Gröna tipset: Vill du äta grönt kan sillen ersättas med bitar av quorn som läggs på lökbädden innan grädden hälls över.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2301 KJ / 552 kCal
Fett0 g
Kommentarer
Snabbt och gott till midsommarbuffén!
Ann-kristin
2022-06-24Lättlagat, gott och liksom mer mat än bara traditionell matjes med potatis och tillbehör.
Mona
2021-04-30Grädde "max 5%" - vad menar ni?
Gabriella
2020-04-06Hej Gabriella! Vi har nu förtydligat i receptet att det är 5% matlagningsgrädde man ska använda. Men det går bra att använda fetare grädde om man vill det. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2020-04-07