Matjessill med kapris och brynt smör
Med ett par burkar matjessill i skafferiet kommer man långt. Servera den till lunch eller lättare middag med kokt färskpotatis, hackade ägg, brynt smör, kapris och gräddfil.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2012
Ingredienser
4 portioner
2 burkar matjessillfiléer (à 200 g)
1 kg färskpotatis (skrubbad)
4 ägg
100 g smör
1 dl kapris
2 dl gräddfil
sallad med sommargrönsaker (t ex rädisor, körsbärstomater, salladslök)
lagrad ost
hårt bröd
För alla
Fri från gluten om lämpligt bröd serveras.
Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av matfett och gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett och byt gräddfil mot mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche.
Gör äggfri: uteslut äggen.
Gör så här
Tips
Det inträffar något magiskt när man bryner smör. Det får en karamelliserad, nötig smak och ljuvligt knäckig doft som lätt blir beroendeframkallande. Förutom till matjesill passar det utmärkt till kött, grönsaker eller en skål nykokt färskpotatis. Brynt smör är även gott som smaksättare i glass och desserter.
Har du lagat receptet?
Kommentarer