Mjukt tunnbröd
Knappt något kan väl slå doften av nygräddade tunnbröd i köket? Fänkålen ger sina distinkta smaker till brödet och resultatet är väl värt mödan! Servera bröden med en klick smör och njut.
Ingredienser
ca 20 st
1/2 paket jäst (à 50 g)
75 g smör eller margarin
7 dl mjölk
1/2 dl socker
1 tsk stött fänkålsfrö
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
1 tsk hjorthornssalt
15 dl vetemjöl
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1038 KJ / 248 kCal
Fett5 g
Salt0.5 g
Kolhydrater42 g
Protein6 g
Kommentarer
Så bakades tunnbröden i Ångermanland. 10 liter rumstempererat oskummad mjölk, 50 g jäst, 7-8 kg kornmjöl, 2 kg rågsikt. Allt röres samman till en deg som får jäsa över natten. Dag två tages degen upp på bakbord, hjorthornsalt tillsättes ca 50 gram och degen rekas (lätt knådning). Därefter tas ämnen ut och trillas till runda bullar. Nu är dom färdig att kavlas.
Niklas
2024-02-25Alldeles för lite mjöl till så mkt degvätska. Jag fick lägga till minst 4 dl mjöl till.
Camilla
2023-09-16Hej Camilla! Tack för din kommentar. Våra kockar har nu provbakat receptet på nytt och vi har ökat mängden vetemjöl från 10 dl till 15 dl. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-09-25Min farmor hade bakstuga i Jämtland och där gjordes det tunnbröd som skulle räcka hela vintern. Kanske någon här har det rätta receptet till tunnbrödet som dom kan tänkas haft. Min pappa kommer inte ihåg hur det var, men han säger att degen skulle jäsa över natten innan det skulle bakas.
Lennart
2023-08-10