Morotskaka
Morotskakan är en riktig kakklassiker och given favorit till eftermiddagskaffet. En vällagad morotskaka med en perfekt glasyr av färskost, smör, florsocker och citronjuice bakar du faktiskt själv hur enkelt som helst!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2013
Ingredienser
10 bitar
smör till formen
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
1/2 tsk salt
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl finrivna morötter
1 dl neutral rapsolja
Glasyr
300 g färskost
100 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
1 tsk färskpressad citronjuice
valnötter till garnering
För alla
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och färskost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Näringsvärdet är beräknat per bit.
Receptet är uppdaterat aug 2021 och mars 2024.
Gör så här
Tips
Glasyren kan också göras utan smör, då bör glasyren göras i samband med servering av kakan. Vispa då ihop alla ingredienser tills det blir en jämn och fluffig smet. Bred på den kalla kakan omgående och servera.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1714 KJ / 410 kCal
Fett24 g
Salt1.09 g
Kolhydrater44 g
Protein3 g
Kommentarer
Tycker det blir lite väl mycket glasyr. Har gjort detta recept 2 gånger och alltid behövt slänga hälften av glasyren
Thilde
2024-08-07Jättebra recept, återkommer alltid till detta när jag ska göra morotskaka. Något o tänka på är att kaka blir tjock o därav kan glasyren verka som mycket men tycker den passar bra med tanke på tjockleken av kakan. Man kan även dela den på mitten o lägga lite glasyr så man får en mer jämn utspridning. Jättegod kaka iaf!!
Cornelia
2024-08-04Blev ganska god! Glasyren blev lagom mycket vilket är lagom att fylla på hela glasyren så att kakan inte blir för torrt då! Gjorde kakan med vår egenodlade morötter! 😊🥕
Pernilla
2024-08-02