Moussaka
![Moussaka](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_244412/cf_259/moussaka.jpg)
Moussaka, den klassiska grekiska gratängen med lammfärs och aubergine i grunden. Moussakan smaksätter du bland annat med vitlök och krossade tomater innan lite fetaost med ljuvlig sälta får toppa gratängen.
![Moussaka](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_244412/cf_259/moussaka.jpg)
Ingredienser
4 portioner
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 g nöt- eller lammfärs
1 förp krossade tomater (à 500 g)
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 auberginer
1 tsk salt
3 dl mild naturell yoghurt
3 ägg
1 1/2 krm peppar
150 g fetaost
Serveringsförslag
grönsallad
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten.
Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av yoghurt och fetaost.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: välj blandfärs eller lammfärs, vilket ger 40%/30% minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Krydda gärna köttfärssåsen med 1/2 tsk kanel och 1 1/2 tsk oregano.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2936 KJ / 702 kCal
Fett47 g
Salt3 g
Kolhydrater17 g
Protein52 g
Kommentarer
Inte moussaka tyvärr! Fel kryddning och värst, väldigt rinnig, som soppa! Fel mängder i receptet?
Jörgen
2024-07-07Flera säger att man ska använda grekisk yoghurt. Vad gäller?!
Carolina
2024-07-06Hej alla! Jag instämmer med Petter nedan. OBS! Mild naturell yoghurt är inte = mild naturell lättyoghurt. 10%, turkisk eller grekisk är att föredra. Lagat efter detta recept 6-7 gånger och det har alltid blivit jättebra. Våga använda fett! :)
Sarah licinna
2024-04-29