Moussaka med oliver och feta
![Moussaka med oliver och feta](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_37886/cf_259/moussaka_med_oliver_och_feta.jpg)
Denna vegetariska moussaka baserad på potatis och aubergine är smaksatt med oliver och fetaost, vilket ger gratängen en fin smak. Blir en härlig höstmiddag tillsammans med en god grönsallad.
![Moussaka med oliver och feta](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_37886/cf_259/moussaka_med_oliver_och_feta.jpg)
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500 g potatis
3 msk olivolja
2 paket pastasås med basilika (à 390 g)
2 msk tomatpuré
2 dl svarta urkärnade oliver
1 dl vatten
1 tsk salt
1 krm peppar
2 auberginer (à 300 g)
200 g fetaost att smula över
Yoghurtblandning
3 dl mild naturell yoghurt
3 ägg
1 krm peppar
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på pastasåsen i övrigt är rätten fri från gluten men innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. Lite feta kan ev tålas.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot Sour Supreme (innehåller soja). Uteslut fetaosten.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2543 KJ / 608 kCal
Fett37 g
Salt6 g
Kolhydrater41 g
Protein24 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Den här gillade vi jättemycket! Och bra recept som man kan variera (mer örtkryddor i vårt fall). Toppen att göra en stor sats och frysa in portioner samt ha det klart till senare i veckan :-). Tyckte även om yoghurt-/äggtäcket som variation till bechamelsås.
Elizabeth
2023-04-10Jättegod! En återkommande favorit 😀👌🏻
Johanna
2021-04-09Mycket god! Kryddade lite extra med kanel och chilli flakes.
Ann
2020-05-02