Mustig älggryta med svamp och ädelost
Den här grytan ska du bjuda på när du vill imponera på dina gäster. Det saftiga älgköttet marineras i bland annat rödvinsvinäger och enbär och sveps in i en mustig sås gjord på ädelost. Tillsammans med fluffig potatispuré är rätten fulländad.
Ingredienser
4 portioner
Marinad
500 - 600 g grytbitar av älgkött (innanlår, bog eller ytterlår)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 palsternackor
2 morötter
2 msk olja
3 dl rödvin
1/2 dl rödvinsvinäger
2 msk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
2 msk smör
Sås
300 g skogssvamp (kantarell, karljohan eller svart trumpet)
1 msk smör
50 g ädelost
3 dl grädde
1 - 1 1/2 msk svartvinbärsgelé
majsstärkelse (Maizena)
salt och peppar
Potatispuré
400 g mandelpotatis
1 - 1 1/2 dl mjölk
2 msk smör
salt
peppar
riven muskot
För alla
Fri från gluten men innehåller laktos och mjölk.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett. Vid behov, byt ut ädelosten mot riven stark lagrad ost. Använd laktosfri grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Hoppa över ädelosten och krydda ev lite mer. Använd havre- eller sojabaserat gräddalternativ. Byt mjölken mot havre-, soja- eller risdryck.
Gör så här
Tips
En gryta blir bara bättre med tiden, avsluta med grädde och ädelost innan servering. Servera pressad potatis så blir rätten mer hälsosam.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jättegod!!!!!
Ann-mari
2022-10-27Denna mustiga gryta var fantastiskt smakrik, denna ska vi gör fler ggr. Hustrun blev lyrisk av alla goda saker.
Stephan
2021-09-19Så himla god
Dan
2021-02-28