Napolitansk pizzadeg
![Napolitansk pizzadeg](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_199570/cf_259/napolitansk_pizzadeg.jpg)
En klassisk napolitansk pizzabotten är tunn i mitten och luftig i kanterna, men med en frasig yta. Här har vi gjort ett anpassat recept med bara 4 gram jäst, som funkar fint för hemmabruk och med en helt vanlig ugn istället för vedugn. Buon appetito!
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2019
![Napolitansk pizzadeg](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_199570/cf_259/napolitansk_pizzadeg.jpg)
Ingredienser
4 portioner
Deg
4 g färsk jäst (4 g motsvarar ca 1 tsk färsk jäst)
700 g vetemjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
5 dl vatten (1 dl motsvarar 100 g)
2 tsk salt (1 tsk motsvarar ca 8 g)
2 msk olivolja (1 msk motsvarar 15 g)
Till jäsning
olivolja
För alla
Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Obs! degen kräver lång jäsning se alternativ i texen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2823 KJ / 675 kCal
Fett10 g
Salt3.48 g
Kolhydrater127 g
Protein15 g
Kommentarer
Receptet är i grunden helt okej, men innehåller katastrofalt mycket vätska. Proportionerna ovan kommer inte ge en deg utan en rinnig sörja.
Sebastian
2024-07-22Kan man frysa degen
Poonam
2024-07-21Hej Poonam! Ja, det går ju att frysa deg även om den tappar lite fart i jäsningen. Men om du ändå vill prova så tillsätt en matsked socker så att jästen har lite näring när den vaknar till liv efter frysen. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-07-22Jag gjorde 4 bollar av degen och lade i 4 buttar jag köpt att ha bollarna i. Täckt över och satt i kylen. Nu har bollarna jäst över, mycket! Ska det bli så?
Jenny
2024-07-13Hej Jenny! Du måste gjort en riktig superdeg (eller så var möjligen skålarna för små!). Hoppas att du lyckades reda ut det ändå och att pizzorna blev goda. Hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-07-14