Örtdoftande lammstek med rotsaksgratäng, balsamicosky och bönragu

Betyg 4.2 av 5.
6 personer har röstat
3
Örtdoftande lammstek med rotsaksgratäng, balsamicosky och bönragu

Funderar du på att servera en härlig söndagssteg? Prova detta fantastiska recept där lammsteken serveras tillsammans med en krämig rotsaksgratäng och en smakrik bönragu. I receptet hittar du innertemperaturer för att få köttet så som du vill ha det.

Örtdoftande lammstek med rotsaksgratäng, balsamicosky och bönragu

Ingredienser

4 portioner

Lammstek

1 - 1 1/2 kg  lammstek (gärna urbenad)
3   vitlöksklyftor
färska örter: rosmarin, timjan och/ eller persilja
1 tsk  salt
svartpeppar
matolja till stekning

Rotsaksgratäng

3   potatisar
3   morötter
3   palsternackor
6   jordärtskockor
2 dl  mjölk (1,5 %)
2 dl  vispgrädde
100 g  ädelost
1/2 dl  hackad persilja
salt och vitpeppar efter smak
1 dl  riven lagrad hårdost med mycket smak

Balsamicosky

2 dl  rödvin
2 dl  vatten
1 msk  balsamvinäger
1   lagerblad
1   kvist rosmarin
2 tsk  oxfond på flaska
stekskyn från lammsteken
2 msk  smör
1 msk  finhackad färsk persilja
salt och svartpeppar efter smak

Bönragu

1   paket stora vita bönor (sköljda och avrunna)
1   liten rödlök (finhackad)
olivolja till stekning
2   tomater (urkärnade och hackade)
2 tsk  färsk hackad rosmarin
salt och svartpeppar efter smak
riven zest av 1/2   citron (kan uteslutas)

För alla

Kontrollera ingredienserna på fonden.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och grädde. Byt ut ädelosten mot hårdost eller annan laktosfri ost. Välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot soja-, havre- eller risbaserade ersättningsprodukter. Byt ut ädelost och hårdost mot mjölkproteinfri ost. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per portion (beräknat på 4 portioner och 1 kg lammstek).

Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány i samarbete med Lantmännen.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
6 personer har röstat

Kommentarer

Supergott! Rotsaksgratängen var mumsig.

Anna

2017-04-14

Hej Ingrid! Svårt att säga, det beror på så många parametrar, men knapp timme får du nog räkna med. Läs gärna mer om kött, temeperaturer mm https://www.ica.se/recept/matskolor/kottskola/vilken-innertemperatur-ska-detaljen-ha/

Redaktionen

2014-04-10

Verkar vara ett gott recept. Men hur lång tid cirka ska steken vara i ugnen????

Ingrid

2014-04-09

Näringsvärde per portion

Energi4710 KJ / 1125 kCal
Fett59.9 g
Kolhydrater51.4 g
Protein80.4 g

Testa liknande recept

Vit bönsoppa med frö- och fetatopping
Betyg 4.1 av 5.
73 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Biff Rydberg
Betyg 4.4 av 5.
137 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Torsk i ugn med ägg- och dillsås
Betyg 3.9 av 5.
53 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Smörbakad skrei med mandelpotatis, löjrom och dill
Betyg 3.3 av 5.
42 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Älgfärsbiff med sötsyrlig basilikasås
Betyg 3.3 av 5.
15 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Torskrygg med hummervelouté och variation på kål
Betyg 3.1 av 5.
94 personer har röstat
Över 60 min att tillaga