Paj med oliver, mozzarella och prosciutto
![Paj med oliver, mozzarella och prosciutto](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_215087/cf_259/paj_med_oliver__mozzarella_och_prosciutto.jpg)
Medelhavspaj de luxe ger dig detta recept. Den färdiga pajdegen fylls med äggstanning, salta och grekiska oliver, stekt röd lök och härligt doftande färsk basilika. Pajen sköter sig själv i ugnen och när du ska servera den toppar du med italiensk lufttorkad skinka som prosciutto di Parma.
![Paj med oliver, mozzarella och prosciutto](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_215087/cf_259/paj_med_oliver__mozzarella_och_prosciutto.jpg)
Ingredienser
4 portioner
250 g pajdeg
2 rödlökar
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl urkärnade grekiska oliver
1 kruka basilika
1 mozzarella (à 125 g)
4 ägg
1 1/2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 förp lufttorkad skinka (à 70 g, gärna prosciutto di parma)
Till servering
röd mangold eller sallad
För alla
Kontrollera noga innehåller i pajdegen.
Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mozzarella, mjölk och grädde.
Receptet har uppdaterats februari 2024.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3287 KJ / 785 kCal
Fett59 g
Salt4.5 g
Kolhydrater34 g
Protein30 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Synd att det inte står att botten ska förgräddas. Troligen självklart men alla är inte vana pajkockar.
Matts
2024-02-03Oätlig efter en timme i ugnen full av vätska och seg ost. En hel middag i soporna
Anders
2023-11-28Ser jättebra ut, fick ha in den i 40min, fortfarande lite rinnig, men bortsett från de, jättegott!
Carolina
2021-07-02