Pepparkaksdeg
Pepparkaksdeg är enkelt att göra själv och det blir så mycket godare. Gör din deg i god tid, den behöver vila ett dygn för att ge dig de allra bästa pepparkakorna.
Ingredienser
ca 1 1/2 kg (80-100 pepparkakor)
2 dl vispgrädde
2 dl mörk sirap
3 1/2 dl strösocker
2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
2 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
250 g smör
800 g vetemjöl (800 g vetemjöl motsvarar ca 13 1/4 dl)
2 tsk bikarbonat
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Näringsvärdet är beräknat per pepparkaka på 80 st pepparkakor.
Gör så här
Tips
Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 6-8 min.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi393 KJ / 94 kCal
Fett4 g
Salt0.1 g
Kolhydrater14 g
Protein1 g
Kommentarer
Fantastiskt bra deg! Lätt att kavla, fastnar inte på underlaget, smakar mer än andra pepparkakor och det var så smidigt. Det tog så klart ett bra tag innan den kunde börja bakas, så ställ ut den i rumstemperatur på morgonen den dag ni tänkt baka pepparkakorna och kontrollera då och då. När den blev lite varmare mot slutet av bakandet, blev den sämre att arbeta med, så ta lite i taget.
Rebecca
2024-01-07Degen blev lite väl klibbig, men god! Mortlade 10-12 krydpepparkorn också, förstår inte varför alla recept utesluter pepparn från pepparkakor.
Orion
2023-12-24Ett tips. Jag har använt ett pakett dadlar som jag kärnat ut, blandat med 1 dl kokhet vatten och mixat ihop. Det blev 1 5 dl dadelsirap istället för sirap som jag inte hade. Behövdes mindre socker. Hade 1 dl socker till halva satsen.
Magdalena
2023-12-20