Pita med koreansk portabello och limegurka

Pita med koreansk portabello och limegurka är en smakexplosion som serveras i ett fluffigt bröd! Portabellon steks med ingefära, vitlök och soja och fyller pitabrödet tillsammans med en slaw gjord på morot och rättika samt syrlig gurka och het gochujangsås.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2025

Ingredienser
4 portioner
Slaw
150 g rättika
1 morot (à ca 80 g)
2 krm salt
3/4 dl majonnäs
1 kruka koriander
svartpeppar
Gurka
1/2 rödlök
250 g snackgurka
1 lime (skal och saft)
Svamp
300 g portabellosvamp
1 1/2 msk riven ingefära
2 msk smör
1 1/2 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor
2 msk japansk soja
Till servering
4 pitabröd (se länk i text för hemgjorda)
salladsblad
gochujangsås
rostade sesamfrön
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan gouchjuangsås och sesamfrön.
Energi2010 KJ / 480 kCal
Fett25 g
Salt3.1 g
Kolhydrater50 g
Protein10 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Väldigt gott. Bytte portabello mot skogschampinjoner andra gången eftersom portabellon saknades i affären - funkade lika bra. Bröden blev stora och fluffiga, mycket godare än köpta
Caroline
2025-04-22Väldigt gott! Kändes lite pyssligt första gången med flera olika moment men allt var enkelt. Jag bakade egna pitabröd enligt receptet och de blev väldigt tunna och stora så nästa gång gör jag fler av degen och mindre. Blev mycket bröd nu. Både gurkan och slawn passar säkert väldigt bra till annat, grillat tex. Gurkan var överraskande god och allt blev en jättebra kombo. Kommer absolut att göra igen. Kan tänka mig att det går att steka kött eller kyckling i tunna skivor på samma sätt som svampen om man vill.
Karolina
2025-04-12Så enkelt men så gott! Perfekt vegolyx!
Hanna
2025-04-07