Pitepalt
![Pitepalt](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_251142/cf_259/pitepalt.jpg)
Klassiskt recept på härlig Pitepalt som är Norrbottens traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat potatis, sidfläsk, kornmjöl, vetemjöl och salt. Utsökt att servera med lingonsylt och smör!
![Pitepalt](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_251142/cf_259/pitepalt.jpg)
Ingredienser
4 portioner
1 kg potatis
150 g rimmat sidfläsk
1 dl kornmjöl
ca 2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt (+ extra till kokning)
Till servering
lingonsylt
smält smör
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2130 KJ / 510 kCal
Fett14 g
Salt3.7 g
Kolhydrater77 g
Protein13 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Min mamma, född 1911 i Västerbotten, gjorde palt på bara kornmjöl, vatten och salt. Nån som känner igen? Britta
Brittmari
2024-04-29Hemma körde vi potatisen genom köttkvarn (lättare än att riva), tillsatte 2 dl kornmjöl till 1 kg potatis och resten vetemjöl. Palten ska koka utan lock eller med locket på glänt, annars kokar de lätt sönder. Mamma var från Dennewitz utanför Malmberget.
Lisbeth
2024-02-01Jätte bra recept, dock så blir det bättre om man sparar vätskan och har i lite eftersom i smeten, det hjälper till att binda palten
Amanda
2023-06-20