Pizza med äpple, korinter och vanilj
![Pizza med äpple, korinter och vanilj](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_63201/cf_259/pizza_med_apple__korinter_och_vanilj.jpg)
Frasig dessertpizza på smördeg med syrliga äpplen, söta korinter och crème fraiche med äkta vaniljstång. Smakar lite som apfelstrudel! Servera gärna med rå äppelsallad.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2012
![Pizza med äpple, korinter och vanilj](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_63201/cf_259/pizza_med_apple__korinter_och_vanilj.jpg)
Ingredienser
8 bitar
5 syrliga äpplen
1 rulle färsk smördeg (à 250 g, se även Tips nedan)
2 msk florsocker
1 tsk kanel
3 msk korinter eller russin
1/2 dl calvados eller rom
1 msk vatten
citronmeliss till garnering
Vanilj-crème fraiche
2 dl crème fraiche
1 vaniljstång
2 msk florsocker
För alla
Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: använd laktosfri smördeg och crème fraiche.
Gör mjölkfri: använd mjölkfri smördeg och ersätt crème fraiche med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre).
Gör äggfri: använd smördeg utan ägg.
Gör så här
Tips
Välj ett smakrikt och syrligt äpple, gärna aroma när det är i säsong.
Variera degen: I dag finns flera sorters färdiga degar att botanisera bland. Testa t ex pizzadeg, mördeg eller filodeg i stället för smördeg när du gör äppelpizza. Vad du väljer beror helt på om du vill ha pizzan salt och mjuk, spröd och smörig eller tunn och frasig.
Äppelsallad (för 8 port): Dela, kärna ur och skär 3 syrliga äpplen (ca 300 g) i mycket tunna strimlor. Blanda med finrivet skal av 1 citron, 1/2 dl färskpressad citronjuice, 1 msk socker, 1 krm salt och 2 msk olivolja. Servera till äppelpizzan.
Variera degen: I dag finns flera sorters färdiga degar att botanisera bland. Testa t ex pizzadeg, mördeg eller filodeg i stället för smördeg när du gör äppelpizza. Vad du väljer beror helt på om du vill ha pizzan salt och mjuk, spröd och smörig eller tunn och frasig.
Äppelsallad (för 8 port): Dela, kärna ur och skär 3 syrliga äpplen (ca 300 g) i mycket tunna strimlor. Blanda med finrivet skal av 1 citron, 1/2 dl färskpressad citronjuice, 1 msk socker, 1 krm salt och 2 msk olivolja. Servera till äppelpizzan.
Har du lagat receptet?
Kommentarer