Polkaknäck
Grännainspirerat knäckrecept där den smöriga gräddsirapssmaken möter mintknapriga polkakrossbitar. En frisk och annorlunda variant på julgodisets mesta klassiker.
Ingredienser
60 st
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
30 polkagrisar
2 msk smör
knäckformar
För alla
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett.
Näringsvärdet är beräknat per knäck.
Gör så här
Tips
Förvara svalt.
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi211 KJ / 51 kCal
Fett1.7 g
Kolhydrater8.6 g
Protein0.1 g
Kommentarer
Koka inte till 125 grader, det gjorde jag.. blev inte bra. Alldeles för hård, för min smak iallafall. Gjorde en batch till och kokade till 120 grader, helt perfekt 👌🏻
Carola
2022-12-10Hej Johannes! Temperaturen är ca 125°C. Rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter eller längre beroende storleken på kastrullen. Så visst kan tiden variera, men håll koll på temperaturen!
Redaktionen
2013-12-17Jättegod knäck, men koktiden är snarare 1,5-2 timmar snarare än 20 min.
Johannes
2013-12-15