Pölsa

Betyg 3.1 av 5.
26 personer har röstat
3
Pölsa

Pölsa är en klassisk maträtt som förr gjordes av det kött som blev över vid slakt. Hemgjord pölsa på nötbog och lever är dock något helt annat. Tillsammans med korngryn och kryddor blir den hemgjorda pölsan smakrik. Servera gärna med kokt potatis, stekt ägg och inlagda rödbetor.

Pölsa

Ingredienser

6 portioner
ca 700 g  nötbog
2 tsk  salt
2   morötter (à ca 150 g)
1   purjolök (à ca 150 g)
1   palsternacka (à 150 g)
1 tsk  hela vitpepparkorn
2 tsk  torkad timjan
2   lagerblad
200 g  lever av nöt
3 dl  korngryn
12 dl  buljong från köttkoket
2   gula lökar
3 msk  smör
2 tsk  mejram
1 tsk  torkad timjan
1 msk  ljus sirap
nymalen vitpeppar

Till servering

kokt potatis
stekt ägg
inlagda rödbetor
färsk hackad persilja

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.
Näringsvärdet är beräknat utan potatis, ägg och rödbetor till servering.

Gör så här

Tips

Får du pölsa över går det bra att frysa in den.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.1 av 5.
26 personer har röstat

Kommentarer

Står att man ska ha palsternacka i men den finns inte med i receptet eller är det jag som behöver byta glasögon?

Mathias

2024-02-02

Hej Mathias, nej du behöver inte investera i nya glasögon det var en miss av oss. Nu har vi uppdaterat receptet. Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2024-02-05

I svar om korngryn skriver ni att det ska vara 3 dl för 4 portioner men receptet är för 6 portioner och där anges likväl 3 dl. Marianne

Marianne

2023-11-20

Hoppsan, där gick det nog svaret nedan på rutin att merparten av våra recept är för 4 portioner. Det som gäller är 3 dl för 6 portioner precis som det står i receptet :) Lycka till. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2024-02-05

Hej! Jag ser inte korngryn ingredienslistan? Hur mycket ska det vara? Hälsningar Maria

Maria

2023-09-28

Hej Maria! Vi ber om ursäkt för att korngrynen hade fallit bort från ingredienslistan. Det ska vara 3 dl för 4 port. Receptet är nu uppdaterat. Tack för du uppmärksammade det för oss! Hälsningar Elina

Redaktionen

2023-09-29

Näringsvärde per portion

Energi1190 KJ / 284 kCal
Fett11 g
Salt3 g
Kolhydrater12 g
Protein32 g

Testa liknande recept

Kornotto (grundrecept)
Betyg 4.2 av 5.
16 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Korngryn med fläsk
Betyg 3.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Klassisk korvkaka
Betyg 4.3 av 5.
15 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Klassisk blodpudding
Betyg 2.8 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kokt rimmad fläsklägg med rotmos och buljongsås
Betyg 4.5 av 5.
48 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Barley water
Betyg 2.9 av 5.
113 personer har röstat
Under 60 min att tillaga