Rotfruktsjansson
Rotfruktsjansson är ett mustigt och nyttigt alternativ till Janssons frestelse. Med morot, kålrot, palsternacka och rotselleri blir ansjovisgratängen dessutom både smakrik och färgrik. Servera till middag när som helst under året.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 1996
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
5 lite större potatisar
2 morötter
1/2 mellanstor kålrot (à ca 600 g)
1 palsternacka
50 g rotselleri
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 burk ansjovisfilé (med spad, à 125 g)
1/2 dl ströbröd
50 g kallt smör
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej Sven! Tackar för ditt fina inspirerande inlägg om detta receptet! Hälsningar Michelle
Redaktionen
2016-12-28Har lagat denna 1-2 ggr /år eller fler sedan 90-talet. Delat med mig receptet och några år fått samtal från en körsångarkamrat som hälsade från julens gäster och tacka för rotfruktsjansson. Jag kompletterar med 3-4 ggr ansjovisen. Tar ansjoviskryddad sill i ett lager ovanför första vändan med rotfrukter o potatis. Sen ett par burkar Grebbestad i ett övre lager under överst potatisen. Tar spadet från Grebbestad o gärna med Crème fraiche fet som en del av grädden o icke homogeniserad eko-mjölk. Absolut inte mindre grädde. Denna kan jag äta ett par portioner av men den traditionella, av ngn anledning, max en portion. Tar gärna lite mer sellerirot oxo. Smöret är kronan på verket.
Sven
2016-12-22Det var mycket gott men hälften av grädden är nog och inget smör. Om man inte vill ha det för salt bör man inte heller ta med anjovisspadet. Nästa gång tar jag inget spad, fettet minskade jag genast.
Eva-maria
2005-11-01