Saffransdoftande linsgryta med potatis

En traditionell linsgryta från Baskien med smak av saffran, timjan och fänkål. Låt grytan puttra tills smakerna gift sig och servera i djupa skålar med en klick smetana och en bit varm baguette.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 39 2017

Ingredienser
4 portioner
Linsgryta
1 gul lök
1 fänkål
2 bakpotatisar
1 msk olja
2 dl torra röda linser
1/2 g saffran
5 dl vatten
2 dl vitt matlagningsvin
390 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk torkad timjan
1 tsk salt
Bröd
1 surdegsbaguette (gärna bake off)
Vitlökskräm
1/2 förp persilja (à 20 g)
1 vitlöksklyfta
2 dl smetana
peppar
Gör så här
00:04:00
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2259 KJ / 538 kCal
Fett26 g
Salt3 g
Kolhydrater54 g
Protein17 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
God blandning, med grönsaker/rotfrukter men lite för dåligt kryddat. Vitlökskrämen ljuvligt god.
Liselotte
2025-03-02Bytte ut potatis till hokkaido pumpa, blev riktigt bra! Grytan mår bra av extra kryddning också.
Ida
2025-02-24Jättegott! Lite mer kryddor kan behövas. Persiljan är lite felplacerad i receptet så den hamnade i vitlökskrämen men det gick bra. Använde svensk creme fraîches istället för smetana, fungerade superbra.
Pia
2025-02-10