Saffransgifflar

Saffransgifflarna blir extra goda av smör- och mandelmassefyllningen med vanilj som breds på degen innan den rullas ihop till en giffel. Strö lite florsocker över de färdiggräddade saffransbullarna och bjud på vackra och goda saffransgifflar till julfikat.

Ingredienser
18 st
1 förp saffran (à 1/2 g)
2 tsk strösocker
1 msk färskpressad apelsinsaft eller rom
3 dl mjölk
1/2 förp färsk jäst (à 50 g)
1 dl strösocker
8 - 9 dl vetemjöl (8-9 dl motsvarar ca 480-540 g)
1/2 tsk salt
100 g rumstempererat smör
Fyllning
75 g rumstempererat smör
75 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 ägg (till pensling)
Vid servering
1 tsk florsocker
Gör så här
00:05:00
00:10:00
00:05:00
00:45:00
00:30:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Energi978 KJ / 234 kCal
Fett10 g
Salt0.5 g
Kolhydrater30 g
Protein4 g
Kommentarer
Så jag använder rätt mängd, är det 25 eller 50 g jäst som ska användas. Det verkar som det ska vara 25 g, men aningens otydligt. Skulle vara bättre om ni skrev 25 g jäst istället för ett halvt paket.
Åsa
2025-02-16Hej Åsa! Det är 25 g jäst som används i det här receptet. Hälsningar Niclas
ICA-köket
2025-02-17Väldigt lättarbetad deg! Jag gjorde 24 st (3 cirklar, 8 snittar var) och dubbel sats av fyllningen där jag även la till rivet apelsinskal. Hade inga problem med att fyllningen läckte. Gräddade 10 min 175C varmluft så att jag kunde ta båda plåtarna samtidigt.
Ingrid
2023-12-17Wow!!! De blev såå fluffiga och saftiga!!
Madelene
2023-12-02