Saftig banankaka

Betyg 4.3 av 5.1322 personer har röstat
Receptet har 221 kommentarer
Saftig banankaka

Världens godaste banankaka! Det här är en god och saftig banankaka som vi är många som har som favorit till fikat - vuxna och barn. Smeten rör du enkelt ihop med mogna mosade bananer och hackad choklad. Ät som den är eller servera med vaniljglass för extra mums.

Saftig banankaka

Ingredienser

ca 12 bitar
75 g smör
smör eller matfett, samt ströbröd till formen
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad
2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar 170 g)
1 tsk bikarbonat

Till servering

glass
pecannötter

Gör så här

00:50:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.1322 personer har röstat

Kommentarer

Tips är att skriva i texten att äggvita ska sparas till senare steg…. Mina åkte i vasken för jag trodde inte de behövdes🫣

Amra

2025-04-19

Blir ju konstigt att ha kvar kommentarer som prisar ett annat recept. Är stjärnorna också missvisande nu?

Julia

2025-04-13

Till Josefine och Tove (redaktionen), Jag minns också det receptet med farinsocker, kanel och ingefära. Bakade den senast i höstas, men går inte längre att hitta. Den länken var sparad, och leder nu till detta receptet som skiljer sig markant. Säkert supergod kaka detta med, men hade gärna haft kvar det gamla receptet!

Ida

2025-02-26

Hej Ida och Josefine! Nu har vi hittat det recept ni hänvisar till, det har styrts om till detta på Saftig banankaka. Men här kommer det: 4 bananer (4 oskalade bananer motsvarar ca 550 g) 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver ½ tsk salt 1 ½ tsk kanel ½ tsk malen ingefära 125 g rumsvarmt smör ½ dl farinsocker 2 ägg 100 g hackad mörk choklad(70 %) Topping 1 banan 1 msk farinsocker Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och mosa bananerna. Blanda mjöl, bakpulver, salt, kanel och ingefära. 3. Vispa smör och farinsocker fluffigt. Rör ner äggen, ett i taget, och de mosade bananerna. 4. Vänd ner mjölblandningen och hackad choklad. Häll smeten i en smord och mjölad brödform, 1 1/2 l (för 10-12 bitar). 5. Topping: Halvera bananen och lägg på kakan, strö över farinsockret. 6. Grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.

ICA-köket

2025-02-27

Näringsvärde per bit

Näringsvärdet är beräknat per bit för 12 bitar och utan glass och nötter till servering.
Energi1003 KJ / 240 kCal
Fett9 g
Salt0.3 g
Kolhydrater36 g
Protein3 g

Testa liknande recept

Små pekanpajer
Betyg 3.1 av 5.7 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Äppelknyte med lakritssmak
Betyg 3.1 av 5.29 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Under 45 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Äppel- och plommonkompott
Betyg 2.7 av 5.3 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer
Receptet tar Under 45 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Sockerkaka
Betyg 2.9 av 5.143 personer har röstat
Receptet har 7 kommentarer
Receptet tar Under 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Basbousa - mannagrynskaka
Betyg 3.3 av 5.3 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Halloumisallad
Betyg 2.8 av 5.12 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Under 30 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad