Saftig banankaka

Världens godaste banankaka! Det här är en god och saftig banankaka som vi är många som har som favorit till fikat - vuxna och barn. Smeten rör du enkelt ihop med mogna mosade bananer och hackad choklad. Ät som den är eller servera med vaniljglass för extra mums.

Ingredienser
ca 12 bitar
75 g smör
smör eller matfett, samt ströbröd till formen
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad
2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar 170 g)
1 tsk bikarbonat
Till servering
glass
pecannötter
Gör så här
00:50:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat per bit för 12 bitar och utan glass och nötter till servering.
Energi1003 KJ / 240 kCal
Fett9 g
Salt0.3 g
Kolhydrater36 g
Protein3 g
Kommentarer
Tips är att skriva i texten att äggvita ska sparas till senare steg…. Mina åkte i vasken för jag trodde inte de behövdes🫣
Amra
2025-04-19Blir ju konstigt att ha kvar kommentarer som prisar ett annat recept. Är stjärnorna också missvisande nu?
Julia
2025-04-13Till Josefine och Tove (redaktionen), Jag minns också det receptet med farinsocker, kanel och ingefära. Bakade den senast i höstas, men går inte längre att hitta. Den länken var sparad, och leder nu till detta receptet som skiljer sig markant. Säkert supergod kaka detta med, men hade gärna haft kvar det gamla receptet!
Ida
2025-02-26Hej Ida och Josefine! Nu har vi hittat det recept ni hänvisar till, det har styrts om till detta på Saftig banankaka. Men här kommer det: 4 bananer (4 oskalade bananer motsvarar ca 550 g) 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver ½ tsk salt 1 ½ tsk kanel ½ tsk malen ingefära 125 g rumsvarmt smör ½ dl farinsocker 2 ägg 100 g hackad mörk choklad(70 %) Topping 1 banan 1 msk farinsocker Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och mosa bananerna. Blanda mjöl, bakpulver, salt, kanel och ingefära. 3. Vispa smör och farinsocker fluffigt. Rör ner äggen, ett i taget, och de mosade bananerna. 4. Vänd ner mjölblandningen och hackad choklad. Häll smeten i en smord och mjölad brödform, 1 1/2 l (för 10-12 bitar). 5. Topping: Halvera bananen och lägg på kakan, strö över farinsockret. 6. Grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.
ICA-köket
2025-02-27