Sirapslimpa
Baka eget bröd blir alltid extra gott. Så varför inte baka en sirapslimpa? Denna svenska brödklassiker som alltid passar som matsäck eller till frukost. Sirapslimpan bakar du med vetemjöl och rågsikt och den blir precis lagom söt av mörk sirap. Serveras helst nygräddad med valfritt pålägg.
Ingredienser
2 limpor
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
1 msk salt
7 - 8 dl vetemjöl special (7 dl motsvarar ca 420 g)
8 dl rågsikt (8 dl motsvarar ca 480 g)
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och filmjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett och byt filmjölken mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Det är viktigt att vätskan inte överstiger 37°C. Jäs gärna degen i en dragfri plats, t ex i ugnen med bara ugnslampan på (sätt inte igång ugnen med värme).
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Märker att under de kalla månaderna tar sin tid för att jäsa, ibland lämnar jag degen att jäsa i två timmar. Jag har gjort det nyligen under sommaren och jäste superfint och snabbt!
Maria de los
2024-07-03Godaste brödet blev det för oss! Jag gräddade lite längre och de blev perfekta!
Ulrika
2024-03-14Håller med tidigare talare, hände inte mycket första jäsningen, men andra! Och jösses vad bra och goda dom blev! 👍🏼
Petra
2024-01-28