Skånsk senap

Skånsk senap är en variant på grovkornig senap, med ursprung från de skånska slätterna! Den här hemgjorda grova senapen går snabbt att svänga ihop men behöver mogna i kylen innan den serveras till julbordet eller grillkorven, allt efter egen smak.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2024

Ingredienser
ca 3 dl
1 dl gula senapsfrön
1 dl bruna senapsfrön
2 1/2 msk ättiksprit (12%)
3 msk strösocker
1 1/2 tsk salt
ca 2 dl vatten
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Vill man ha ett sockerfritt alternativ kan man med fördel byta ut sockret mot stevia sweet. I mitt fall föredrar jag också att byta ut det det gula senapsfrö mot enbart brunt och självklart skall man inte använda stavmixer utan bunke och kanonkula, detta skapar en h***etiskt stark senap, underbar till allt. Obs. om ni vill använda den i sås använd bara brunt senapsfrö och vatten.
Joakim
2024-12-25I många recept jag läst sägs det att senapsfrön ska blötläggas över natten/ett par timmar? Behövs inte det menar ni?
Jacob
2024-12-06Hej Jacob! Ursäkta aningen sent svar :) Senapsfröna behöver inte blötläggas, senapen behöver lite tid i kylen för att smakerna ska utvecklas och man kan tillsätta mer vatten innan servering om man tycker den är för tjock. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
2025-05-05Jag har sparat det här receptet eftersom jag helt håller med Eva här nedanför om hur senapen smakar bäst enligt mig. Jag rekommenderar receptet som Eva fått från sin svärmor, och min pappa från Skåne brukade ha ansvar för att göra såsen med hjälp av ”kanonkula”. Blir superstarkt och supergott, som smakchock eller utblandas i vit sås!
Elisabeth
2023-12-24