Smördegsinbakad lax med pesto och spenat

En enkel men imponerande rätt får du till genom att baka lax tillsammans med spenat och pesto i ett skal av frasig smördeg. Perfekt till middagsbjudning eller varför inte till påskbordet!
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023

Ingredienser
4 portioner
400 g fryst tinad bladspenat
1 riven vitlöksklyfta
1 msk olja
1 msk finrivet citronskal
salt
svartpeppar
500 g laxfilé utan skinn
1/2 tsk salt
1 förp kyld smördeg (à ca 250 g)
1/2 dl basilikapesto
1 uppvispat ägg
Sås
2 dl crème fraiche eller gräddfil
2 dl färska basilikablad (2 dl motsvarar ca 1 kruka)
Serveringsförslag
citronklyftor
sallad
potatis
Gör så här
00:05:00
00:35:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi3409 KJ / 815 kCal
Fett64 g
Salt2 g
Kolhydrater25 g
Protein34 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gott, lättlagat och vackert! (Nästa gång ska jag ta lite andra proportioner. 3 laxbitar (inte fyra) mindre mängd spenat, mer pesto, två vitlökar, lite mer rivet citronskal... ) Men gör den här rätten, det blir jättegott!
Åsa
2025-04-03Tänker bjuda på den här rätten. Går det bra att laga rätten dagen innan och sen värma upp den? Blir rätten sämre och smördegen mindre spröd?
Ingrid
2024-12-16Hej Ingrid! Det här receptet är tyvärr inte så bra att förbereda/laga innan. Både laxen och spenaten kommer släppa vätska som gör att smördegen blir blöt och degig. Hälsningar Niclas
ICA-köket
2024-12-16Jättegott men såsen blev lite för rinnig
Kirsi
2023-10-11