Smörkokt rödbeta med gräddfil, rågkrisp och stekt makrill
Smörkokt rödbeta och stekt makrill. Visst vattnar det sig i munnen? Grythyttans kockstudenter delar med sig av en läcker rätt som tar avstamp i den svenska mattraditionen, fast på nytt sätt. Låt den smakrika rödbetan ta plats i rätten. Varför inte servera makrillen vid sidan av? Tänk på att hängd gräddfil tar tid.
Ingredienser
4 portioner
Hängd gräddfil
kaffefilter
4 dl gräddfil
Rågkrisp
35 g hela linfrön
200 g rågbröd
70 g smör
salt
Smörkokt rödbeta
12 medelstora rödbetor
200 g smör
Picklad gul steklök
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
12 steklökar
Picklade kantareller
100 g kantareller
inläggningslag (från picklad steklök)
Stekt makrillfilé
4 makrillfiléer
salt
3 msk rapsolja
50 g smör
Tillbehör
1 silverlök
2 små rödbetor
För alla
Fri från ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt ut rågbröd mot glutenfritt bröd, ex Danskt mörkt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil och laktosfritt matfett.
Gör glutenfri: byt ut rågbröd mot glutenfritt bröd, ex Danskt mörkt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil och laktosfritt matfett.
Gör så här
Detta är ett recept från Månadens skörd oktober 2015. Exklusivt från Grythyttans kockstudenter.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4834 KJ / 1156 kCal
Fett85 g
Salt1.78 g
Kolhydrater58 g
Protein33 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer