Smulpaj med rabarber
En smaskig raberbersmulpaj som serveras med en god, hemmagjord vaniljsås. Såsen görs av vaniljstång, vispgrädde och mjölk som får sjuda ihop med äggulor samt socker och sedan ställs kallt för att svalna. Grädda pajen tills smuldegen fått fin färg.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2008
Ingredienser
6 portioner
Vaniljsås
1 vaniljstång
1 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
5 msk strösocker
3 äggulor
Smuldeg
3 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
150 g smör
Fyllning
4 rabarberstjälkar (à 125 g)
1 1/2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
smör eller margarin till formen
För alla
Gör glutenfri: använd en glutenfri mix till rabarberpajen.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt margarin till rababerpajen. Välj mjölkfritt margarin och mjölkfri gräddersättning till vaniljsåsen.
Gör äggfri: servera pajen med en klick vaniljglass utan ägg.
Receptet uppdaterat juni 2024.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: välj mjölkfritt margarin istället för smör. Detta leder till en halvering av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2536 KJ / 605 kCal
Fett34 g
Salt4 g
Kolhydrater68 g
Protein5 g
Kommentarer
För att få en grynig pajdeg så räcker 125 gram smör!
Inger
2024-08-08Blir knappast en smuldeg med bara vetemjöl. Ersätt vetemjölet med t.ex. havregryn istället. Gjorde en dubbel satts med smuldeg för samma mängd rabarber för att fylla ut i pajformen. Även gott att tillsätta mortlad kardemumma, minst 2tsk.
Karin
2023-06-06Helt underbart recept! Jag kan värma smöret/margarinet lite i mikron för att kunna blanda ihop lättare till smuldeg. Min familj vill gärna ha lite mer smulpajsdeg ovanpå så vi gör den oftast i dubbel sats 🥧🥧🥧
Ingmari
2022-10-11