Sojalax med bakad spetskål
Laxa till det mitt i veckan med en smakrik allt i ett-rätt baserad på laxfilé, spetskål och purjolök. Det som sedan gör rätten så magisk är smaksättningen med japansk soja, sesamfrö och lime samt en het chilimajonnäs med ännu mer lime. Superfräscht!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2017
Ingredienser
4 portioner
1 spetskål (à ca 600 g)
1/2 purjolök
1 tsk finrivet limeskal
2 msk olja
2 msk japansk soja
2 msk svarta sesamfrön
4 bitar lax (à 140 g)
salt
Chilimajonnäs
1/2 röd chili
1 dl majonnäs
1 tsk färskpressad limejuice
2 msk vatten
1/2 tsk salt
Till servering
sesamfrön
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2617 KJ / 627 kCal
Fett50 g
Salt2.59 g
Kolhydrater9 g
Protein31 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag tyckte det tidigare tillagningsupplägget när allt tillagades samtidigt, var bättre och önskar få tillgång till det igen om det är möjligt.
Therése
2024-08-14"Tina laxen fryst används" blir en svårbegriplig mening. Bättre att skriva: "Tina laxen (fryst används)".
Anders
2024-08-11Hej Anders! Det var ett om som hade ramlat bort i texten. Nu är det ändrat. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-08-12Körde 200C varmluft 15 min vilket var lite väl aggressivt för purjolöken, men annars bra. Sänkte till 175 för laxen och körde 10 min, 8 hade räckt. Använde juice från en hel lime och skippade vatten. Lade även till ca .5 dl kvarg för att dryga ut såsen då vi gillar mycket sås. Gjorde även ett täcke av sesamfrön på laxbitarna.
Ingrid
2024-07-12