Sotad Rotselleri med getyoghurt, vattenkrasse och sikrom
En finsmakarmeny för dig som vill ha lite utmaningar i din matlagning. Riktig gourmetmat med andra ord. En lyxig förrätt med krispiga rotsellerichips och fräscha yoghurtsmaker. Tänk på att samma rotselleri används i flera delar av rätten!
Ingredienser
4 portioner
Bakad rotselleri
ca 250 g rotselleri
100 g smör
1 tsk salt
Rotsellerichips
ca 125 g rotselleri
5 dl rapsolja
salt
Rotsellerikräm
ca 125 g rotselleri
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
Getyoghurt och vatten krasse vierge
3 dl rapsolja
150 g vattenkrasse
kaffefilter
4 dl getyoghurt
salt
Rökt sikrom
3 msk rapsolja
50 g skalad mandel
60 g sikrom
rökspån
aluminiumform
Till servering
50 g vattenkrasse
För alla
Fri från gluten och ägg.
Innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör så här
Köp en stor rotselleri på ca 500 g som räcker till alla 3 recepten (för 4 port).
Detta är ett recept från Månadens skörd oktober 2015. Exklusivt från svenska professionella tävlingskockar.
Tips
Hur röker man oljan?
I ett kärl i en liten röklåda, eller i en klotgrill. Tänd rökspån i en liten aluminiumform eller på aluminiumfolie så att det börjar ryka ordentligt, formen placeras sedan på grillens botten. Häll rapsoljan i ett kärl med lock. Ställ kärlet med locket på grillgallret och stäng eventuella ventilationshål. Vänta i cirka 10 minuter och ta sedan bort kärlet med oljan och släck rökspånet.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4763 KJ / 1138 kCal
Fett115 g
Salt3.06 g
Kolhydrater13 g
Protein13 g
Kommentarer