Stekt gås med gräddsås och fruktfyllda äppelhalvor
![Stekt gås med gräddsås och fruktfyllda äppelhalvor](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_14139/cf_259/stekt_gas_med_graddsas_och_fruktfyllda_appelhalvor.jpg)
Fantastiskt mör och smakrik gås, med fruktfyllda äppelhalvor och gräddsås. Katrinplommon och torkade aprikoser ger fin sötma till rätten och den lätt saltade fågeln.
![Stekt gås med gräddsås och fruktfyllda äppelhalvor](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_14139/cf_259/stekt_gas_med_graddsas_och_fruktfyllda_appelhalvor.jpg)
Ingredienser
8 portioner
1 gås (1 gås motsvarar ca 4 kg)
2 äpplen
10 katrinplommon
10 torkade aprikoser
2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk smör eller margarin
Sås
5 dl sky från gåsen + vatten
2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 dl portvin
1 msk soja
1 msk brun farin
1 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
Garnering
4 äpplen
Till servering
kokt potatis
rödkål
brysselkål
gelé
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Tog anka i stället, det gick utmärkt. Aprikoserna blev mycket läckra.
Rutger
2022-11-07Instruktioner till såsen obegripliga och den blev inte bra.
Tomas
2021-11-13Gåsen behövde mer tid o den ska ösas var 20e minut. Jag tog till vara hjärtat o levern som fick göra sällskap med äpplen etc inne i skrovet. Efter stekningen tar jag inte tillvara varken plommon eller aprikoser utan enbart lever o hjärta. Jag lägger svartvinbärsgelé i äppelhalvorna o har samma gelé i såsen med o inte varken portvin eller brun farin. Det blev såååå gott :-). Jag fick höra att det var den godaste gås mina gäster någonsin ätit, så detta är ett kanonrecept helt enkelt :-)
Mona
2008-11-16