Surdegsformbröd
Ett saftigt hembakt formbröd gjort på surdeg är lyxigt och underbart gott. I degen tillsätts vetemjöl, dinkelmjöl och solroskärnor, samt lite färsk jäst för att hjälpa surdegen sätta fart på jäsningen. Brödet kalljäses i kylen över natten innan det gräddas.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2020
Ingredienser
1 bröd
5 dl ljummet vatten
150 g vetesurdeg
10 g färsk jäst
2 dl solroskärnor
4 dl vetemjöl (4 dl vetemjöl motsvarar ca 240 g)
9 dl dinkelmjöl fullkorn (9 dl dinkelmjöl motsvarar ca 495 g)
1 msk salt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hur mycket är 150 g surdeg omvandlat till deciliter?
Siv
2024-03-01Hej Siv! Bra fråga! Just nu har vi ingen surdeg i provköket men jag gissar att om man tar 1 1/2 dl så är man väldigt nära. Lycka till! /Tove
Redaktionen
2024-03-04Hej! Hur definierar ni en ”stor” brödform? Vi var en med mått D26xB11,5xH7,5. Fungerar det tror ni eller bör jag halvera?
Emelie
2022-11-21Hej Emelie! Du kan välja en valfri brödform som rymmer minst 2 liter som det står i steg 2. Lycka till med bakandet! 😊 Hälsningar Elina
Redaktionen
2022-11-23Trevligt bröd, gott att rosta efter några dagsar också. Lite jäst är bra om man inte har en väldigt pigg surdeg.
Hans
2021-03-20