Svampsoppa med skogschampinjoner och jordärtskockschips

En krämig och mustig höstsoppa som värmer ända in i själen! Soppan görs på skogschampinjoner, schalottenlök, vitt vin, kantarellfond och grädde. Servera med krispiga jordärtskockschips i ugn som blir pricken över i. Toppa svampsoppan med färsk timjan och tryffelolja vid servering!
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2018

Ingredienser
4 portioner
Jordärtskockschips
1 msk olivolja
1/2 dl vatten
3 jordärtskockor
2 krm flingsalt
Svampsoppa
250 g skogschampinjoner
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl vitt vin
3 msk konc kantarellfond
6 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt
vitpeppar
Till servering
färsk timjan
tryffelolja
Gör så här
00:40:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1676 KJ / 400 kCal
Fett35 g
Salt2.17 g
Kolhydrater8 g
Protein4 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Godaste och krämigaste svampsoppan! Ökade grädden till 5 dl och uteslöt vattnet förutom den dl som gick åt att förvälla svampen i från början. Serverade med att strössla över knaperstekt bacon, hackad persilja och en oblyg klick creme fraiche. Utmärkt grundrecept som jag definitivt kommer att göra igen, kanske provar med annan svamp då 😋👍
Jeanette
2025-03-23Det borde stå hur lång tid det tar för svampen ungefär att förvälla tills all vätska är borta. Blir så svårt att planera annars. Jag väntade väldigt lång tid utan att det hände mycket alls.
Helena
2024-11-17Gott! Testade att ha i någon/några matskedar miso, mycket najs!
Karin
2024-10-06