Svartkål med vitlök, parmesan och rostade pumpafrön
Svartkål eller palmkål är en korsning mellan savoy- och grönkål som är en uppskattad ingrediens i rätter från Toscana. I den här gräddiga kålrätten så matchar parmesan och vitlök den milda svartkålsmaken. Det här är en god vegetarisk rätt som passar allra bäst som tillbehör till kallskuret t ex italienska charkuterier.
Ingredienser
4 portioner
ca 400 g svartkål
1 lök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 dl vispgrädde
1/2 dl finriven parmesan
salt och svartpeppar
1 dl pumpafrön
Serveringsförslag
potatis gnocchi
rökt eller lufttorkad skinka
För alla
Kontrollera noga innehållet i serveringsförslagen.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri vispgrädde.
Gör mjölkproteinfri: byt vispgrädden och parmesanosten mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym t ex parmigiano reggiano.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2506 KJ / 599 kCal
Fett42.3 g
Kolhydrater32.2 g
Protein20.9 g
Kommentarer
Ska man ha en buljongtärning till en dl vatten?
Git
2024-02-10Hej Git! Man ska använda 1/5 dels buljongtärning till 1 dl i detta recept. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-02-12Väldigt gott! Gjorde det med gnocchi, toppen middag!
Sophie
2024-02-06Gott och enkelt!
Lina
2024-01-13