Svartvinbärssaft
Få saker slår ett glas iskall svartvinbärssaft en het sommardag. Saften är dessutom snygg att se på – och rik på C-vitamin. I det här receptet tar det ett tag för bären att rinna av. Men rör inte om, då kan saften bli grumlig.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2014
Ingredienser
ca 3 liter
5 l färska eller frysta, tinade svarta vinbär (1 l motsvarar ca 500 g)
2 1/2 l vatten
5 dl strösocker /liter avrunnen saft
2 krm natriumbensoat per liter saft
Kommentarer
Jag tycker det är märkligt att det ska bara ge 3 liter, man tillsätter ju 2,5 liter vatten. När jag gjorde saft på 9,5 kg bär fick jag 9,5 liter avrunnen saft när jag följde ert recept i boken safta, sylta o lägg in och då hade jag tillsatt 4,5 liter vtn så av bären blev det 5 liter råsaft
Hans
2021-01-04Det är svårt att mäta per liter då man har frysta bär. Varför kan det inte stå per kg när?
Katarina
2020-08-31Hej Katarina! Vi har nu uppdaterat receptet med vikt per 1 liter bär. Hoppas det underlättar. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2020-09-01Jag tycker det är lite slarvigt skrivet att råsaften skall kokas med socker och natriumbensoat. Natriumbensoat skall ju inte upphettas, då det kan ge en bäsk smak.Så står det i alla fall i alla fall på påsen från Santa Maria.
Laila
2019-10-04Hej Laila! Tack din kommentar. Vi har nu uppdaterat receptet. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2019-10-24