Tarte tatin med rödlök
![Tarte tatin med rödlök](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_246542/cf_259/tarte_tatin_med_rodlok.jpg)
Tarte tatin är en fransk äppelpaj som gräddas upp och ner. I den här varianten använder vi istället karamelliserad sötsyrlig rödlök som tillsammans med den frasiga smördegen utgör en ljuvlig och inte minst vacker lökpaj perfekt som förrätt eller tilltugg.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2023
![Tarte tatin med rödlök](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_246542/cf_259/tarte_tatin_med_rodlok.jpg)
Ingredienser
4-6 port
4 rödlökar
25 g smör
2 msk färsk timjan (2 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad timjan)
1/2 tsk salt
3 msk rörsocker
2 msk vinäger
1 förp kyld smördeg (à 250 g)
Till servering
färsk timjan
För alla
Kontrollera noga innehållet i smördegen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och smördeg.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin. Välj mjölkproteinfri smördeg.
Näringsvärdet är beräknat per portion på 4 portioner.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1629 KJ / 389 kCal
Fett22 g
Salt1 g
Kolhydrater41 g
Protein5 g
Kommentarer
Kan den göras någon dag innan och serveras kall?
Emma
2024-05-10Hej Emma. Den bör göras samma dag om den ska hållas sig frasig. Det går att förbereda den samma dag och servera den rumstepererad. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-05-13Otroligt gott recept, funkar finfint för veganer/glutenintolerant med tex pops glutenfria smördeg till och margarin istället för smör.
Camilla
2023-04-07Enkelt och supergott!
Therese
2023-03-19