Ugnsbakad vitkål med falukorv samt äppel- och baconpytt
![Ugnsbakad vitkål med falukorv samt äppel- och baconpytt](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_91234/cf_259/ugnsbakad_vitkal_med_falukorv_samt_appel-_och_baconpytt.jpg)
Den sirapsbakade vitkålen blir söt och god. Hur söt bestämmer du beroende på om du tar den mindre eller större mängden sirap. Smaken som uppstår när kålen sirapsbakas länge i ugnen påminner lite om kåldolmar. Äpplets syrlighet och baconets rökighet ger fin balans till sirapskålen och falukorven.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2014
![Ugnsbakad vitkål med falukorv samt äppel- och baconpytt](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_91234/cf_259/ugnsbakad_vitkal_med_falukorv_samt_appel-_och_baconpytt.jpg)
Ingredienser
4 portioner
1 litet vitkålshuvud eller 1/2 normalstort kålhuvud (à ca 1 kg för 4 portioner)
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 - 1 dl ljus sirap
550 g falukorv (gärna med hög kötthalt)
1 rödlök
1 grönt äpple (t ex granny smith)
140 g tärnat bacon
1 msk olja
olja till plåten/grillpannan
persilja till garnering
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3141 KJ / 751 kCal
Fett49 g
Salt5.94 g
Kolhydrater51 g
Protein24 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Tog en stund i ugnen men väl värt att vänta på.
Maria
2023-06-12