Ungersk langos med vitlöksolja, gräddfil och ost
Langos är en typ av fluffigt, friterat bröd med potatis som har sitt ursprung i Ungern. På traditionellt ungerskt vis serveras här de krispiga bröden med vitlöksolja, riven ost, gräddfil och gräslök.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023
Ingredienser
8 langos
Langos
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt finriven potatis (à ca 90 g)
7 dl vetemjöl special +extra till utbakning (7 dl motsvarar ca 420 g)
1 tsk salt
ca 10 dl neutral olja (till fritering)
Till servering
4 msk neutral rapsolja
1 riven vitlöksklyfta
1 krm salt
3 dl gräddfil
3 dl riven lagrad ost
1/2 dl finskuren gräslök
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkprorteinfria ersättningsalternativ till gräddfil och ost.
Gör så här
Tips
Servera langosen nyfriterade eller ljumna. Om de hinner svalna: lägg dem på ett galler och värm i 175°C ca 5-10 minuter.
Frityroljan går att återanvända genom att låta den svalna och sedan sila ren.
Häll aldrig olja i avloppet. När du vill slänga frityroljan: låt den svalna, häll i en förslutningsbar förpackning av papper eller plast och lämna till din återvinningscentral eller släng med hushållssoporna.
Frityroljan går att återanvända genom att låta den svalna och sedan sila ren.
Häll aldrig olja i avloppet. När du vill slänga frityroljan: låt den svalna, häll i en förslutningsbar förpackning av papper eller plast och lämna till din återvinningscentral eller släng med hushållssoporna.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1718 KJ / 411 kCal
Fett22 g
Salt0.4 g
Kolhydrater43 g
Protein10 g
Kommentar
Suveren recept ! Fast jag har ändrat en aning , istälet att ta upp degen på mjölad bänk så använde jag oljad bänk.
Esther
2023-08-09