Varmrökt lax med risotto primavera
Denna varmrökta lax äts med en krämig risotto primavera. Koka avorio- eller carnaroliris samt schalottenlök i vitt vin och buljong som du blandar med ärter och len sparrispuré. Rör ner parmesanost och smör före risotton serveras med laxen.
Ingredienser
4 portioner
1 hel varmrökt lax med ben (1 hel motsvarar ca 1-1 1/4 kg)
Risotto Primavera
500 g färsk sparris
12 dl vatten inklusive sparrisvattnet
3 tärningar grönsaksbuljong
2 schalottenlökar
olivolja
4 dl risottoris t ex avorio eller carnaroli
2 dl torrt vitt vin
2 dl gröna ärtor
2 msk smör
2 dl färskriven parmesan
nymalen svartpeppar
För alla
Rätten är fri från gluten men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfritt margarin istället för smör.
Gör mjölkproteinfri: välj sojaost istället för parmesanost. Använd mjölkfritt margarin istället för smör.
Gör så här
Tips
Det är gott att försiktigt värma den hela laxen under aluminiumfolie i ugnen.
Vegetarisk: uteslut laxen och servera risotton tillsammans med en sallad av rucola, borlottibönor, rostade pinjenötter, olivolja och balsamvinäger.
Vegetarisk: uteslut laxen och servera risotton tillsammans med en sallad av rucola, borlottibönor, rostade pinjenötter, olivolja och balsamvinäger.
Har du lagat receptet?
Kommentar
Hade glömt köpa parmesanost, men hade Västerbottenost hemma som jag använde. Funkade utmärkt.
Ulrika
2021-06-30