Vörtbröd med russin
Vörtbröd är ett måste till jul, en riktig klassiker på julbordet! Det kryddiga, saftiga matbrödet är bakat med rågsikt, sirap, porter och vörtmix. I vårt recept har vi dessutom tillsatt goda russin som bidrar med sötma och smak.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2019
Ingredienser
2 limpor
3 dl porter
50 g färsk jäst
1 påse vörtmix (à 75 g)
6 dl vetemjöl (6 dl motsvarar 360 g)
1 dl russin
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 dl mörk sirap
4 dl rågsikt (4 dl motsvarar ca 220 g)
3/4 msk salt
Pensling
1/2 dl sirap
2 msk vatten
För alla
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.
Näringsvärdet är beräknat på torrvikten per limpa.
Gör så här
Tips
Om man inte har vörtmix kan man göra egen:
Mortla 1 msk hel fänkål, 1 msk hel anis, 1/2 msk malen pomerans, 1 tsk malen nejlika, 1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi7248 KJ / 1732 kCal
Fett29 g
Salt10 g
Kolhydrater317 g
Protein29 g
Kommentarer
Jag blandqr 2 msk yoghurt med jäst först sen blanda dem med bara 3 dl vatten istället porten. Och använda bara fulkonmjöl . Använder 60 gr sirap bara
Paria
2024-01-24Mycket gott
Paria
2024-01-24Jätte gott och saftigt vörtbröd
Eva agneta
2024-01-04