Goda recept med brysselkål
Grotta ner dig i fakta och tips om den gröna lilla kålen och laga goda recept med brysselkål i fokus. Låt vinterns och julens kålsort nummer ett ta plats i allt från pasta till sallad.
Tips och fakta om brysselkål
Lär dig mer om den söta brysselkålen.
Förvara brysselkål
I kylskåp, gärna i plastpåse.
Tips
– Har du brysselkål över? Förväll eller tillaga och frys in!
– Lyft fram brysselkålens smak med hjälp av honung eller citronjuice.
– Fritera brysselkål genom att ansa och halvera knopparna. Hetta upp olja till 170 °C i en kastrull. Fritera 2–3 minuter i omgångar. Låt rinna av på hushållspapper och krydda med salt. Servera kålen med smulad getost, honung och hackade nötter eller valfria frön.
– Gör en krispig sallad till julbordet av rå brysselkål som strimlas tunt, gärna på mandolin. Blanda kålen med olja, citron, honung och dijonsenap och smaka av med salt. Toppa med nötter eller frön.Allt du behöver veta
Brysselkålen, även kallad rosenkål, växer som små knoppar på en kraftig stock som kan bli upp till en meter hög. De små gröna eller rödlila kålknopparna med hårt sammansatta blad påminner i sin form om kusinen vitkål, men i en betydligt mindre storlek. Brysselkålen tros härstamma från Belgien där den ska ha odlats sedan början av 1700-talet. Sitt namn har den fått från landets huvudstad, även om det finns vissa som menar att kålsorten odlades redan av romarna på 1500-talet. Brysselkål har en mild kålsmak och kan ätas såväl rå som tillagad, gärna stekt eller kokt al dente men även i gratänger, soppor och grytor. I Sverige pågår brysselkålens säsong från september till februari.
Smakkompisar
Svamp
Getost
Bacon
LökVisste du att...
… brysselkålen är en bra källa till C-vitamin, fibrer och folsyra?
… den största brysselkålen hittills odlades 1992 och vägde 8,3 kg?
… det finns över 110 olika sorters brysselkål?
… brysselkålens goda smak utvecklas fullt ut först efter årets första frostknäpp?
Recept med brysselkål
Stekt brysselkål med vitlök och persilja
Stek fräsch brysselkål i god olivolja och tillsätt vitlök och persilja för en härlig smak. Ett enkelt men väldigt uppskattat och smarrigt tillbehör till måltiden!
Brysselkål i ugn
Ugnsrostad brysselkål som tillagas varsamt i ugnen i en långpanna behåller sin goda smak och blir precis lagom mjuka. Brysselkålen kan serveras naturell direkt från ugnen men pröva också gärna att smaksätta kålen med t ex tomatpesto, basilikapesto eller lite citron.
Miso- och sesamglaserad brysselkål
Brysselkål med asiatisk touch! Stekt brysselkål glaseras med en sås gjord på bland annat miso, soja och sesamolja och toppas med ett pankokrisp med sesamfrön och parmesan. Gott att servera som tillbehör till kyckling, fisk eller risrätter.
Pasta med brysselkål, brynt smör och olivgremolata
Letar du efter pastarätter som passar till vardags? Prova en pasta med brysselkål, brynt smör och en örtig gremolata med oliver. Hur gott som helst och riktigt vardagsvänligt!
Krispig brysselkål med parmesanmajonnäs
Brysselkål hör julen till men är mångsidigare än som tillbehör på julbordet i all sin enkelhet. Panera i ströbröd och kryddor och baka i ugnen tills krispig och oemotståndlig. Servera tillsammans med parmesanmajonnäs för det perfekta tilltugget.
Brysselkålsgratäng
Krämig och god gratäng som du gör av både brysselkål, purjolök och spenat. Extra smakrik blir gratängen när du toppar med smakrik Västerbottensost.
Brysselkålspizza med taleggio
Rulla ut färdig pizzadeg och toppa med brysselkål och taleggio. En innovativ kombination som definitivt blir en snackis på festen! Perfekt som salt tilltugg på adventsbjudningen. Strössla med mandel och citronskal, det förhöjer smakupplevelsen.
Råstekt brysselkål med chili, lime och cashewnötter
Den här råstekta brysselkålen får asiatiska smaker med het chili, syrlig lime och kryddig ingefära. Den vackert gröna brysselkålen toppas med rostade cashewnötter och färsk koriander. En snabblagad vegetarisk rätt som är god både som den är eller som tillbehör till t ex kycklingfilé.
Pasta med brysselkål och pancetta
Pasta med brysselkål är en krämig pastarätt som är perfekt att göra på julens rester av brysselkål! Granatäppelkärnor tillför syra och honungen ger sötma. Spaghettin toppas med valnötter och middagen är serverad!
Brynt brysselkål med pancetta och gruyère
Brysselkål är en gröda man antingen älskar eller hatar. Förrän man har provat att steka brysselkålen i stället för att koka den. Då har den potential att bli älskad av alla, för det blir magiskt gott! Särskilt tillsammans med salt sidfläsk, syrligt granatäpple och pikant ost.
Bräserad brysselkål med Västerbottensost och hasselnötter
Här kokas brysselkålen i grädde och vin. Västerbottensost ger det där lilla extra till denna krämiga kålrätt. Toppat med rostade hasselnötter är detta ett perfekt tillbehör till julskinkan eller stekt kyckling.
Coleslaw på brysselkål med wasabi
Vill du förnya din coleslaw? Då måste du prova denna med brysselkål, morötter, wasabi och rostade sesamfrön. Blanda med majonnäs och gräslök. Smaka av med lime för att balansera hettan från wasabin. Passar perfekt till revbensspjäll eller grillat kött.